Programma Over-Bruggen: assetmanagement 2.0
Van brandjes blussen naar beheerst herstel
Er liggen grote uitdagingen om Nederland bereikbaar te houden. De komende decennia moeten er ontzettend veel bruggen, tunnels, viaducten, sluizen en stuwen aangepakt of vervangen worden. Met het programma Over-Bruggen richt Rijkswaterstaat zich op het uitvoeren van het hoogstnoodzakelijke onderhoud om de tijd te overbruggen tot de uiteindelijke vervanging of renovatie van een reeks bruggen in de regio West-Nederland Zuid. INNOCY helpt mee aan dit knap staaltje assetmanagement 2.0.
We hebben in Nederland te maken met achterstallig onderhoud aan onze kunstwerken, en dat geldt ook voor de regio Zuid-Holland, zegt Erwin Kommeren, technisch manager van het programma Over-Bruggen bij Rijkswaterstaat. “Met dit programma richten we ons op het uitvoeren van groot variabel onderhoud aan twintig bruggen in de regio. Het doel is om de bruggen op acceptabel niveau te brengen, en weer voor tien jaar veilig en beschikbaar te houden totdat ze aan de beurt zijn voor vervanging en renovatie (V&R). Dat geeft de V&R opgave wat meer lucht. Tegelijk vraagt het van ons de nodige creativiteit om voor elk object de juiste maatregelen te nemen om de levensduur slechts beperkt te verlengen. Daarom maken we bewust gebruik van de kennis uit de markt.”
Assetmanagement
INNOCY is sinds 2022 betrokken bij het programma Over-Bruggen. “Elke brug binnen het programma is uniek en vraagt een separate aanpak”, vervolgt Kommeren. “De grootste uitdaging voor Rijkswaterstaat is dan ook om te identificeren hoe het kunstwerk er precies bij staat. We maken daarom dankbaar gebruik van de ervaring van de expertise van INNOCY op het gebied van assetmanagement. INNOCY assisteert bij het vormgeven van de probleemidentificatie.” Raoul Rampersad, adviseur assetmanager bij INNOCY: “We halen de technische conditie van de bruggen op bij de regiobeheerders. Op basis van de gebreken die zijn geconstateerd, worden maatregelen benoemd. In een later stadium worden die samen met de markt verder uitgewerkt om de veiligheid en beschikbaarheid weer voor 10 jaar te garanderen.” Bij Rijkswaterstaat zijn we gewend om nieuwe objecten te bouwen, stelt Kommeren. “De richtlijnen, standaarden en protocollen zijn gebaseerd op een levensduurverwachting van 50 of 100 jaar. Bij Over-Bruggen beperken we ons tot een levensduurverlenging van 10 jaar. Dat vraagt om een andere benadering.”
“Het doel is om elk jaar twee bruggen in uitvoering te nemen. Parallel daaraan zijn er twee andere bruggen in voorbereiding. Gemiddeld zijn we dus jaarlijks met vier bruggen bezig. In alle fases heeft INNOCY een belangrijke rol voor wat betreft de contractering, scopebepaling, uitvoering, oplevering, validatie en verificatie van het eindresultaat."
Erwin Kommeren, technisch manager van het programma Over-Bruggen bij Rijkswaterstaat
ROK en NOK
INNOCY heeft best een brede rol in het technisch adviesteam van Rijkswaterstaat. “Op alle vlakken moet de afweging worden gemaakt over wat minimaal nodig is om de brug nog tien jaar veilig en beschikbaar te houden. We geven advies op zowel werktuigbouwkundig als elektrotechnisch gebied, maar beschouwen ook het staal- en civiele aspect, net als het asfalt”, zegt Rampersad. “Het projectteam is zodanig ingericht dat de 20 bruggen in de tijd allemaal voorbijkomen.” Rijkswaterstaat gaat vervolgens voor alle bruggen een verbintenis aan met een ingenieursbureau en een aannemer voor tien jaar via een ROK-contract. “Binnen die verbintenis maken we separaat de opdrachten aan voor de onderhoudsopgave per brug via een nadere overeenkomst (NOK)”, legt Kommeren uit. Het bijzondere aan deze werkwijze is dat we een verbintenis aangaan voor een niet gedefinieerde scope van alle bruggen. We hebben daarom per NOK een moment ingeregeld waarbij we met het ingenieursbureau en de aannemer onderzoeken wat er mankeert aan de brug en wat de best mogelijke aanpak is die zo min mogelijk hinder oplevert.”
De aanbesteding van het programma Over-Bruggen is inmiddels gestart. “We hebben nu vier inschrijvers en verwachten eind oktober de aannemer aan boord te hebben”, zegt Kommeren. “Het doel is om elk jaar twee bruggen in uitvoering te nemen. Parallel daaraan zijn er twee andere bruggen in voorbereiding. Gemiddeld zijn we dus jaarlijks met vier bruggen bezig. In alle fases heeft INNOCY een belangrijke rol voor wat betreft de contractering, scopebepaling, uitvoering, oplevering, validatie en verificatie van het eindresultaat. We zijn van mening dat we met dit programma een methodiek hebben bedacht om bruggen in een sneller tempo te voorzien van onderhoud met de creativiteit uit de markt aan boord. In plaats van brandjes blussen gaan we naar beheerst herstel. Een mooie stap naar assetmanagement 2.0.”
Mediabron: Rijkswaterstaat