Data en informatie: een stabiel fundament onder efficiënt asset management
Hoe kan je het onderhoud aan een brug, kering of tunnel zo efficiënt en veilig mogelijk uitvoeren? Infrabeheerders willen kunnen voorspellen wanneer een reparatie nodig is. Dat vraagt om beslissingen die gebaseerd zijn op de harde feiten in plaats van onderbuikgevoel. Als ervaren asset management-specialist voor grote infraprojecten weten we dat bij INNOCY als geen ander. Daarom bouwen we onze dienstverlening op data. Hoe pakken we dit aan en wat levert het klanten op?
Met datagedreven asset management bieden we onze klanten real-time inzicht in de status van infraobjecten en onderdelen daarvan. Zitten er gaten in het wegdek? Werken de tunnelventilatoren naar behoren? Met dergelijke informatie kunnen we zelfs een stap verder gaan: hoe lang heeft het geduurd voordat de gaten optraden en welke (weers)omstandigheden hebben dat proces versneld? Wanneer verwachten we dat een ventilator vervangen moeten worden? Op deze manier helpen we infrabeheerders om op basis van data te voorspellen wanneer onderhoud vereist is en om dit zo (kosten)efficiënt mogelijk te plannen. Bijvoorbeeld door te berekenen wanneer het loont om verschillende ventilatoren tegelijk te vervangen. En te analyseren wanneer de impact op de veiligheid en verkeersdoorstroming minimaal is.
Gegarandeerd de juiste beslissing
Door onze brede blik op asset management in combinatie met een datagebaseerde aanpak kunnen we voor elk object de juiste onderhoudsbeslissingen nemen: onderbouwd en met oog voor de complete levenscyclus. “Het repareren van een camera, wegdek of kabels kan wel op de korte termijn nodig zijn, maar is het ook op de lange termijn de meest veilige en kostenefficiënte beslissing?”, zegt Jasper Staadegaard, Commercial & Recruitment Manager bij INNOCY. “Dergelijk ad hoc onderhoud willen we voorkomen door op basis van voorspellingen eerder in actie te komen. Met de juiste informatie kunnen we zelfs in de ontwerpfase al aanpassingen doen om latere onderhoudsissues te voorkomen of de impact daarvan te minimaliseren. Met meer veiligheid, minder onderhoudskosten en een betere verkeersdoorstroming als resultaat.”
Data en Informatie
Binnen de infrasector wordt veel data verzameld, maar hoe vertaal je die als beheerder naar de juiste praktische inzichten? Bij INNOCY hebben we daarvoor een speciale pijler ingericht: Data en Informatie. Dit is een team met een geheel eigen visie en aanpak. Het filteren van de juiste informatie uit data staat centraal. Bovendien kijken we naar de gehele levenscyclus van een sluis, tunnel, stuw of snelwegtraject. Daardoor hebben we een compleet beeld van het totale object, van het ontwerp- tot de onderhoudsfase. “In onze ogen is data ook een asset”, zegt Michel Solognier Engineer en Data Analyst. “Daarom verzamelen, ontsluiten en analyseren we alle gegevens over een object. Vervolgens interpreteren en vertalen we die informatie naar advies. En last but not least; we kunnen hiervoor een compleet asset management-systeem bouwen.”
Joost & Tessa
Bij het bouwen van een asset management-oplossing maken we bij INNOCY vaak gebruik van het technisch beheer- en monitoringsysteem Joost & Tessa. Joost monitort de status van een object real-time. Daarbij bundelt deze component alle gegevens uit verschillende onderliggende systemen. Tessa vergelijkt de real-time data met historische asset management-gegevens. Op basis daarvan kan dit systeemonderdeel issues en onderhoud voorspellen. Joost & Tessa draait in de cloud en is dus voor iedere asset manager, vanaf elk device op afstand beschikbaar. Zo hebben we Joost & Tessa onder andere ingezet voor het efficiënt koelen van bruggen in warme periodes en een veilige doorstroming voor de Gaasperdammertunnel.
Koelen van bruggen
Hoe vertalen we data naar inzichten in de dagelijkse praktijk? Dat doen we bijvoorbeeld bij het koelen van bruggen in Noord-Holland. Wanneer moeten we met warm weer beginnen met koelen, zodat de bruggen niet zover uitzetten dat ze niet meer open of dicht kunnen en we zo min mogelijk koelwater en energie gebruiken? Bij INNOCY inventariseerden we welke gegevens nodig zijn om deze vraag te beantwoorden. Vervolgens plaatsten we op de juiste plekken sensoren en verbonden deze met Joost & Tessa. Dit systeem combineert interne objectdata met externe big data zoals omgevingstemperatuur en UV-index. Aan de hand van machine learning kan dit systeem nu voorspellen welke parameters wanneer kritisch zijn. Dat wordt gevisualiseerd in grafieken en diagrammen en vertaald naar het juiste koelmoment. Daarnaast is het mogelijk om om het functioneren van bruggen af te zetten tegen de KPI’s.
Veilige, open Gaasperdammertunnel
We dragen ook ons steentje bij aan de veiligheid en doorstroming van de Gaasperdammertunnel. Hoe? Voor het asset management van de tunnel gebruikt Rijkswaterstaat een PLC-systeem. Hierin worden alle actuele en historische gegevens van alle tunnelassets opgeslagen, van de camera’s tot de ventilatoren. Dit PLC-systeem is het brein van de tunnel. Tenminste, als je uit al deze gegevens de juiste onderhoudsinformatie kunt halen. Bij INNOCY maakten we dat mogelijk. Daarvoor koppelden we het PLC-systeem aan Joost & Tessa. Nu kan Rijkswaterstaat van alle historische data leren – en in de toekomst altijd de meest kostenefficiënte, veilige en verkeersvriendelijke asset management-beslissingen nemen.
Meer informatie?
Benieuwd hoe wij met data-analyse het asset management van jouw infrastructuurobject gedurende de hele levenscyclus kunnen optimaliseren? Onze Data Analist Michel Solognier denkt graag vrijblijvend met je mee. Bel of mail Michel via:
M.M. (Michel) Solognier
michel.solognier@innocy.nl
0618195575
Download de case hier.