De cursus Tunnelveiligheid geeft inzicht in wat Tunnelveiligheid inhoudt, de veiligheidsrisico’s in tunnels, welke veiligheidsmaatregelen er in tunnels genomen kunnen worden en hoe Tunnelveiligheid is geborgd in de wet- en regelgeving.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor engineers, projectleiders en adviseurs die actief (willen) zijn in tunnelprojecten en meer willen weten over de achtergronden van Tunnelveiligheid.
Inhoud
De cursus is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
Veiligheidsrisico’s in tunnels
Hoe maak je een tunnel veiliger?
Tunnelveiligheid verankerd in de wetgeving
Vergunningenproces
Landelijke tunnelstandaard
Hoe werkt een (Nederlandse) veilige tunnel
Hoe maak je een tunnel veiliger
Risico is het product van kans x gevolg. Met dit gegeven wordt uitgelegd waarom de risico’s in tunnels groter zijn dan op de open weg. Aan de hand van het Vlinderdas (BowTie) model wordt uitgelegd welke maatregelen genomen kunnen worden om zowel de kans op een gevaarlijke situatie als het gevolg daarvan de verkleinen.
Verankering Tunnelveiligheid in wet- en regelgeving
Naar aanleiding van de grote tunnelrampen eind jaren ’90, begin jaren ’00 is er strengere wet- en regelgeving gekomen waaraan tunnels in Europa aan moeten voldoen. Op een overzichtelijke manier wordt uitgelegd welke wet- en regelgeving van toepassing is voor tunnels en hoe deze samenhangt. Ook worden de diverse standaarden, zoals de Landelijke Tunnelstandaard toegelicht.
Vergunningenproces
Voor tunnels is een eigen vergunningenproces van toepassing met de daarbij behorende documentatie (indieningsvereisten). Welke vergunningen op welk moment benodigd zijn en welke gegevens hierbij aangeleverd dienen te worden, wordt u uitgelegd aan de hand van wetgeving en de daarbij behorende leidraden.
Overige informatie
Hier vind u alle praktische informatie over de cursus.
Duur: De cursusduur bedraagt 1 dagdeel.
Kosten: De kosten van de cursus bedragen € 500,-
Locatie: De cursus wordt georganiseerd op het kantoor van INNOCY; Heemsteedseweg 24 in Houten