Assetmanagement in

theorie & praktijk

Opleiding CO TTI

Het Railcenter heeft net als INNOCY als doel om kennis te delen, nieuwe kennis op te doen en mensen op te leiden. Eén van de opleidingen die het Railcenter biedt, is Operator TTI, die operators leert hoe ze tunneltechnische installaties (TTI) moeten bedienen en maakt hen bewust van achtergronden, processen, veiligheidsfilosofie en bijzonderheden van specifieke tunnels.

INNOCY heeft het opleidingsmateriaal voor alle spoortunnels opgesteld en houdt dit actueel. Als gastdocent TTI verzorgen wij de opleiding Operator TTI en nemen examens af. Ook zijn we verantwoordelijk voor het operationeel beheer van de test- en opleidingssystemen van spoortunnels, zoals de

Drontermeerspoortunnel, spoortunnel Delft en spoortunnel Nijverdal. Uiteraard zijn alle INNOCY gastdocenten didactisch geschoold. Ze zijn tevens bevoegd om namens het Bureau voor Toetsing en Certificering (BTC) theorie- en praktijkexamens af te nemen.

Doelgroep

Medewerkers die een (spoor)tunnel bedienen of betrokken zijn bij het beheer of ontwerp van een tunnel.

Deelnemers krijgen inzicht in de achtergronden, veiligheidsfilosofie, processen, scenario’s, TTI-bedienmogelijkheden en bijzonderheden van specifieke tunnels. Daarnaast kan een operator na afloop van de opleiding de tunnel technische installaties als operator bedienen. Medewerkers van het OBI kunnen tevens gecertificeerd worden als Calamiteitenoperator.

Inhoud

 • Algemene kennis van en inzicht in relevante wet- en regelgeving;
 • Veiligheidsfilosofie gebaseerd op de vier verdedigingslinies: preventie, beperking, zelfredzaamheid en hulpverlening;
 • Taken en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen;
 • Het doel, de werking en de functie van de deelsystemen van de Tunnel Technische Installaties, bijvoorbeeld van vluchtwegvoorzieningen, blusinstallaties, ventilatiesystemen, treinstilstanddetectie, enz.;
 • Buismode, status TTI, alarm/storingsklassen en beschikbaarheid;
 • Het (op afstand) bewaken en bedienen om de beschikbaarheid van de TTI-functies te waarborgen;
 • Bepalen wanneer het veiligheidsniveau van een tunnel is gedaald tot een onacceptabel niveau en het treinverkeer afgebouwd dient te worden;
 • Het proactief monitoren en handelend optreden om onregelmatigheden te voorkomen;
 • Handelen volgens het calamiteitenplan van een tunnel;
 • Het geven van advies aan OHD, AL, Installatieverantwoordelijke en Waterschappen;
 • Het volgen van procedures.

Cursus CO-TTI herinstructie

Naast de opleiding voor CO-TTI is het ook mogelijk om de cursus CO-TTI herinstructie te volgen. Na de herinstructie is de CO TTI op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de bediening en bewaking van de Tunneltechnische installaties. De cursus is bestemd voor gecertificeerde CO-TTI.

Inschrijven voor de hercertificering kan via de website van Railcenter.

Interesse in de opleiding CO-TTI?

Bekijk alle informatie over de opleiding op de website van Railcenter. Hier kunt u zich ook inschrijven voor het traject.

Workshop Assetmanagement

Wilt u meer weten? Laat uw contactgegevens achter. Dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Scroll naar boven