Efficiënte testprocessen door gebruik slim instrument

Bij tunnelprojecten vergen het opstellen van testprotocollen en het testen van soft- en hardware veel tijd en energie. Door slim gebruik te maken van kennis en ervaringen bij eerdere projecten is veel winst te behalen. Het wiel hoeft niet elke keer opnieuw te worden uitgevonden en de betrokken engineers kunnen zich concentreren op de twintig procent van het ontwerp dat afwijkt van andere projecten.

Nederland krijgt er een nieuw stukje snelweg bij. Bouwcombinatie BAAK werkt aan de Blankenburgverbinding, een snelweg van ongeveer vier kilometer lang tussen de A20 en de A15. Onderdeel van deze weg – de A24 – zijn de Hollandtunnel, een landtunnel onder de Aalkeetpolder, en de Maasdeltatunnel, een afzinktunnel onder het Scheur, een deel van de Nieuwe Waterweg. Voor het ontwikkelen van de lokale besturing van deze twee tunnels heeft BAAK de ICT Group ingeschakeld.

Pasquale Rinaldi van ICT Netherlands B.V.: “We ontwerpen en bouwen de software in acht stappen conform het softwareontwikkelplan van BAAK. Per stap ontwikkelen we telkens een paar delen – denk aan de aansturing van de ventilatoren of de vluchtdeuren – die we testen voordat we ze aan de al goedgekeurde delen toevoegen. Bij al deze stappen maken we gebruik van het instrument Transwarp.”

Denkkracht

De geestelijk vader van Transwarp is Arjan Neef van INNOCY. Neef: “De laatste jaren ben ik steeds meer de testwereld ingerold. Eerst begeleidde ik puur het testproces, maar later kwamen daar ook de verificatie- en validatieprocessen bij. Al gauw had ik het gevoel dat bij elk project een groot deel van de werkzaamheden hetzelfde is. Waarom zou je dan iedere keer weer alles opnieuw uitdenken en opschrijven? Als ongeveer tachtig procent van de werkzaamheden weleens eerder is gedaan, kun je de kennis die daarbij is opgedaan beter hergebruiken en je denkkracht richten op de twintig procent die projectspecifiek is. Dat was voor mij de aanleiding om in mijn vrije tijd Transwarp te ontwikkelen.”

‘Als ongeveer tachtig procent van de werkzaamheden weleens eerder is gedaan, kun je de kennis die daarbij is opgedaan beter hergebruiken.’

Lees het volledige artikel op de website van COB.

Transwaro Blankenburgverbinding
Transwarp BAAK
Scroll naar boven