Partner in lifecycle management

INNOCY bestrijkt als advies- en ingenieursbureau de gehele levensduur van een infraproject. Van het meedenken en selecteren van de beste oplossing in het voortraject tot en met het concretiseren, beheren, slopen of hergebruiken van kunstwerken zoals bruggen, tunnels en sluizen. Sinds 1 september 2023 staat Robert van Meijgaarden als managing director aan het roer bij INNOCY. Hij heeft een duidelijke visie voor ogen en ziet INNOCY als een volwaardig partner in lifecycle management.

Al vanaf de eerste dag dat ik het pand in Houten binnenstapte proefde ik een stuk gedrevenheid, deskundigheid en vooral enorm veel energie bij de veertig medewerkers van INNOCY, begint Robert. “En dat is bij nader inzien ook best logisch als je ziet bij welke projecten en opdrachtgevers we als relatief kleine organisatie betrokken zijn. We komen vaak op een bescheiden manier binnen, maar als je ziet over welke onderwerpen we vervolgens mogen adviseren en beslissen, daarvan ben ik echt onder de indruk. We zijn betrokken bij vrijwel alle grote infrastructurele projecten in ons land, soms met slechts enkele deskundigen maar steeds vaker nemen we het complete lifecycle management uit handen van consortia. En ook bij ProRail en waterschappen leveren wij onze expertise voor uitdagende projecten.”

"Er gaat veel meer aandacht uit naar de beschikbaarheid van een object op de lange termijn in plaats van een kostengedreven oplossing voor de korte termijn. En dan komt ook een stukje technologie en data om de hoek kijken, een aspect waar wij als INNOCY fors op inzetten.

Onderhoudbaarheid weegt steeds zwaarder

En dat laatste is waar Robert met INNOCY naartoe wil bewegen. “Je merkt dat lifecycle management steeds belangrijker wordt”, zegt hij. “Camiel Eurlings (voormalig minister van Verkeer en Waterstaat, red.) heeft ooit geroepen dat de Nederlandse infrastructuur is afgebouwd. Wat hij zich destijds niet realiseerde is de enorme vervangings- en renovatieopgave waar we nu voor staan en de komende tien tot vijftien jaar druk mee zijn. Daarnaast zijn we inmiddels tot de conclusie gekomen dat de onderhoudbaarheid van een object vele malen zwaarder weegt dan het besparen op initiële bouwkosten. Dat betekent dat er in het voortraject, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, vaak andere keuzes gemaakt moeten worden. Een discussie waar wij ons in thuis voelen. Dankzij onze kennis en expertise in lifecycle management worden we steeds vaker als een volwaardig partner bij een project betrokken. Vanuit INNOCY zijn er complete multidisciplinaire teams aan het werk bij consortia.”

Verdubbelen in omvang

Uitdagingen zijn er volgens Robert nog genoeg in de markt. “Het vinden van technisch personeel is een hot issue. Toch heeft INNOCY een behoorlijke aantrekkingskracht op professionals, die vervolgens door onszelf worden opgeleid in lifecycle management. We mogen ons gelukkig prijzen met enthousiaste medewerkers die het leuk vinden om anderen de kneepjes van het vak bij te brengen. Dat maakt ons ook flexibeler en wendbaarder richting de toekomst.” Robert heeft de ambitie om INNOCY de komende jaren in omvang te laten verdubbelen. Die ruimte is er in de markt. Bovendien verandert de manier van denken bij opdrachtgevers. Er gaat veel meer aandacht uit naar de beschikbaarheid van een object op de lange termijn in plaats van een kostengedreven oplossing voor de korte termijn. En dan komt ook een stukje technologie en data om de hoek kijken, een aspect waar wij als INNOCY fors op inzetten.”

Scroll naar boven