Waarom veiligheid top of mind moet zijn in elke fase van water- en infraprojecten

Een project of asset in de water- en infrasector doorloopt een aantal fases in diens levenscyclus van ontwerp tot sloop. Het thema veiligheid is in al die fases lang niet altijd top of mind. Zonde, volgens de veiligheidskundigen van INNOCY. Want door veiligheid al in een vroeg stadium mee te nemen, voorkom je dat je in de uitvoerings- of onderhoudsfase pleisters moet plakken.

Een mooi voorbeeld van een project waar veiligheid wél top of mind is, is de verbreding van de A20. “Vanuit INNOCY zijn we aangehaakt bij de ontwerpfase”, zegt Midas Luijer, veiligheidskundige bij INNOCY. “Onze taak is om met een veiligheidsbril op mee te denken over de keuzes die gemaakt worden in het ontwerp en welke impact dat heeft op latere fases. Maar ook, is de keuze veilig onderhoudbaar en veilig voor de (weg)gebruiker en de omgeving? Door al in een zo vroeg mogelijk stadium na te denken over veiligheid is de impact die je kan maken veel groter. Vervolgens zijn wij ook de partij die tijdens de uitvoeringsfase met de laarzen in de modder meekijkt of de arbeids- en bouwveiligheid goed is geregeld en de gemaakte afspraken op het gebied van veiligheid worden nageleefd.”

Arbeidsinspectie

Een ander voorbeeld waarbij de veiligheidsexpertise van INNOCY wordt ingezet, is bij waterveiligheidsopgaven. “In het kader van de dijkversterkingsopgave adviseren we waterschappen op welke manier ze het beste invulling kunnen geven aan de wettelijke verantwoordelijkheden die zij hebben”, legt Midas uit. “In de Arbowet staat heel helder beschreven wat je als opdrachtgever moet inrichten. Dat gaat o.a. over het V&G-plan met alle veiligheidsrisico’s van het project, maar ook over de BTO-keuzes die je maakt (bouwkundige, technische en organisatorische keuzes, red.) en moet verantwoorden als die impact hebben op veiligheid en gezondheid. Stel er gebeurt een incident en je hebt een bepaalde ontwerpkeuze niet goed verantwoord, dan wordt dat aangemerkt als een tekortkoming en kan je als opdrachtgever door de Nederlandse Arbeidsinspectie op je vingers getikt worden. We kijken enerzijds naar wat er wordt geëist, maar werken anderzijds ook aan het verhogen van de veiligheidscultuur in projectteams, zijn scherp op signalen en durven vragen te stellen.”

“We beschouwen de integrale veiligheid in projecten in infra, water maar ook voor het spoor. ”


Onderhoudsfase

INNOCY kan zoals gezegd binnen alle fases van een asset of project veiligheidsexpertise geven en is in die hoedanigheid ook op de Maeslantkering kind aan huis. “De stormvloedkering is natuurlijk al even geleden gebouwd, maar moet wel op een goede en veilige manier onderhouden worden”, zegt Oscar Ewaart, veiligheidskundige bij INNOCY. “Hiervoor is voor een bepaalde periode een vaste huisaannemer aangesteld die alle reguliere onderhoudswerkzaamheden en inspecties uitvoert. Wij hebben voor de opdrachtgever het V&G-plan opgesteld. In een V&G-plan vind je informatie over risico’s en gevaren, maatregelen, verantwoordelijkheden, afstemming en overleg, noodsituaties en toezicht en controle om zo de veiligheid en gezondheid van werknemers en derden die betrokken zijn bij een project te garanderen. Namens de opdrachtgever voert Oscar ook veiligheidswaarnemingen uit, om erop toe te zien dat de afspraken zoals vastgelegd in het V&G-plan ook nageleefd worden. Zo niet, spreken we de medewerker daar op aan, maken er een rapportage van en starten samen met de opdrachtnemer een verbetertraject.”

Integrale veiligheid

In veel projecten neemt INNOCY de rol van integraal veiligheidskundige op zich. “We beschouwen de integrale veiligheid in projecten in infra, water maar ook voor het spoor ”, zegt Midas. “Dat gaat niet alleen over veiligheid in de planvorming en uitvoering, maar ook over het meedenken in contracteisen, het opstellen van beheersmaatregelen en veiligheid voor de directe omgeving.” Oscar vult aan: “En bij oplevering zorgen we vervolgens voor een actueel V&G-dossier. Zie het V&G dossier als een geheugensteuntje van een object waar veiligheidsvoorzieningen in staan opgenomen die impact hebben op een veilige manier van werken en waarin ook de restrisico’s goed kenbaar zijn gemaakt, zodat ze meegenomen kunnen worden bij toekomstige (onderhouds)werkzaamheden.”

Meer informatie over Veiligheid

Neem contact op met onze veiligheidsadviseurs.
Scroll naar boven