Studenten doen tijdens Tunnel Challenge ervaring op met virtueel testen door gebruik van Digital Twin

In april deden 31 studenten van Avans Hogeschool mee aan de Tunnel Challenge. Dit is een tweedaags evenement waarin ze twee fysieke tunnels met daarin vijf technische installaties moeten opbouwen. Door de installaties daarnaast ook virtueel aan te bieden, kunnen de studenten de besturing virtueel realiseren en testen voordat deze wordt gekoppeld aan de fysieke installaties. Waar de Tunnel Challenge in het verleden alleen een fysieke tunnel kende, voegde INNOCY in 2021 voor het eerst ook een virtuele tunnel toe en begeleidde dit nieuwe onderdeel.

 De Tunnel Challenge is een samenwerking van vier partijen: Royal HaskoningDHV, leverancier van tunneltechnische apparatuur; Schneider Electric, leverancier van de PLC-laag (de softwarematige aansturing); de business unit Water, Infra & Energie van ICT Group, gespecialiseerd in integratie van hard- en software; en INNOCY, dat behalve van integratie ook veel kennis heeft van het testen van tunneltechnische installaties.

Fysieke en virtuele Tunnel Challenge

Arjan Neef is consultant bij INNOCY. Hij vertelt: “De Tunnel Challenge bestaat al een aantal jaar en is tot corona altijd enkel in fysieke vorm uitgevoerd. Toen je in coronatijd niet bij elkaar mocht komen, ontstond het idee om er een virtuele challenge van te maken, gebruikmakend van onze Digital Twin van een tunnel. Dat is toen een workshop geworden waarbij studenten met ons virtuele model konden stoeien om zo te experimenteren met het aansturen van de tunnelinstallaties zonder te hoeven wachten op de realisatie van de fysieke onderdelen.”

In 2021 zijn voor het eerst de al langer bestaande fysieke challenge en de nieuw bedachte virtuele challenge samengevoegd.  Arjan: “In het virtuele domein testen de studenten of de besturingssoftware goed werkt met onze tool Transwarp. Dat kun je al doen voordat de tunnel klaar is. Je kunt dan eerder aanpassingen in de software maken als blijkt dat de besturing niet doet wat je ervan had verwacht. Of als er in het fysieke ontwerp van de tunnel een aanpassing wordt gemaakt.”

Ambitieus programma voor twee dagen

Om de studenten vooraf alvast bekend te maken met de Digital Twin, hadden ze al twee workshops gehad waarbij ze op afstand de virtuele tunnel konden bekijken en de systemen in deze tunnel konden aansturen. Om dit mogelijk te maken hadden ze ook de documentatie ontvangen waarin staat beschreven hoe deze systemen aangestuurd moeten worden. Op die manier konden de beide groepen tijdens het evenement zelf meteen van start.

Die voorbereiding was hard nodig, want in twee dagen vijf tunneltechnische installaties realiseren en vervolgens testen is best een omvangrijke klus. Dat werd door de studenten enigszins onderschat. Ze dachten: we hangen de technische installaties in de tunnel, sluiten de geteste software aan en klaar is Kees. Wat ze echter vergaten, is dat als de aansturing tussen fysieke en gevirtualiseerde tunnel niet gelijk gehouden wordt, de software niet kan wisselen tussen virtueel en fysiek. Beide groepen hadden het afgesproken koppelvlak als het probleem van de ander gezien. Daarnaast waren er door één groep nog wijzigingen aangebracht die impact hadden op dit koppelvlak. Die wijzigingen waren relatief snel gerealiseerd, maar de groep vergat dit te communiceren aan de groep die de besturingssoftware testte. “Dan gaat het dus mis als je die twee gaat integreren”, weet Arjan. Dit leidde ertoe dat ze het op het eind niet helemaal werkend kregen.”

Plan versus praktijk

Ondanks de grote uitdaging hebben de studenten er veel van geleerd, denkt Arjan: “Er vinden in de praktijk altijd wijzigingen plaats ten opzichte van het plan. De wijziging zelf kan heel klein zijn, maar de impact op het geheel groot. De verschillende teams die samenwerken moeten daarom continu contact hebben met elkaar. Als je Scrum goed toepast en kort op de bal speelt, dan is dat contact er ook. Maar als je dingen iets teveel op hun beloop laat, dan gaat het mis. Dit kwam tijdens Tunnel Challenge allemaal aan bod. Kortom, een mooie voorbereiding voor studenten op wat hen in de praktijk te wachten staat!”

 

 

 

Scroll naar boven