Weergave van

real-time data via audio

IXAS: data presenteren via Data Sonification

IXAS is het consortium dat het project A9 Gaasperdammerweg heeft uitgevoerd en nu voor 20 jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen. Een belangrijk onderdeel van dit project is een drie kilometer lange landtunnel, waardoor de leefbaarheid van het gebied fors wordt verbeterd.

De vraag

IXAS heeft INNOCY gevraagd om mee te denken over de wijze waarop data wordt gepresenteerd. IXAS maakt namelijk gebruik van het monitoring- en beheerplatform Joost & Tessa (nu InfraNXT), waarmee asset managers en maintenance engineers real-time inzicht krijgen in de status van assets en onderhoud kunnen voorspellen. Servicemonteurs die in de tunnel aan het werk zijn, kunnen echter niet voortdurend op een computer kijken. Daarom heeft INNOCY voorgesteld om te onderzoeken of het mogelijk is om bepaalde KPI’s weer te geven in de vorm van geluid.

De oplossing

INNOCY heeft voor IXAS het asset monitoring-platform Joost ingericht om de huidige status van objecten in de tunnel real-time te monitoren. Met Tessa krijgt IXAS bovendien voorspellende inzichten in wanneer bepaalde objecten of onderdelen daarvan aan onderhoud toe zijn. Met deze dashboards is het echter niet mogelijk om in de onderliggende ruwe data te kijken en deze beschikbaar te stellen aan bijvoorbeeld monteurs. Daarom heeft INNOCY een integratie gemaakt tussen Joost & Tessa en Power BI. Met Power BI is het nu mogelijk om dieper in de data te duiken en op nicheniveau te bekijken wat er met een bepaald object aan de hand is. Samen met DJ en muziekkunstenaar LudoWic heeft INNOCY vervolgens gezocht naar een manier deze data via audio weer te geven.

Het resultaat

Het resultaat is een Proof of Concept waarmee INNOCY en LudoWic hebben aangetoond dat het mogelijk is om data via geluid te presenteren. Een voorbeeld is een bepaald geluid dat een monteur te horen krijgt als het energiegebruik van een object boven een bepaalde interventiewaarde uitkomt. Op deze manier kunnen medewerkers die niet in staat zijn om tijdens hun werk continu op een scherm te kijken toch datadriven beslissingen nemen.

InfraNXT

Relevante projecten

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl: slim onderhoud dankzij slimme data

Rijkswaterstaat

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl: slim onderhoud dankzij slimme data

BEKIJK PROJECT

Uithoflijn: datastrategie voor meer sturing

Provincie Utrecht en Gemeente Utrecht

Uithoflijn: datastrategie voor meer sturing

BEKIJK PROJECT
Scroll naar boven