Duurzaam en

efficiënt onderhoud

Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek

In de Nederrijn en Lek bevinden zich drie stuwcomplexen om de waterafvoer van de Lek en IJssel te kunnen reguleren. Deze stuwen en bijbehorende sluizen zijn eind jaren ’60 gebouwd en zijn onlangs gerenoveerd. Daarbij zijn de besturing en de werktuigbouwkundige en civiele onderdelen vernieuwd.

De vraag

Siemens heeft de opdracht gewonnen om de stuwcomplexen te vernieuwen en een nieuwe besturingsinstallatie te ontwerpen. Rijkswaterstaat heeft strenge beschikbaarheids- en betrouwbaarheidseisen aan het ontwerp gesteld. Daarom heeft Siemens INNOCY gevraagd voor het leveren van RAMS-diensten en onderhoudsconcepten.

De oplossing

INNOCY heeft door het uitvoeren van RAMS-analyses aangetoond dat het ontwerp van de nieuwe besturingsinstallatie en bewegingswerken voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Na de RAMS-analyses hebben we voor Danniq, die het onderhoud op zich neemt, ook de onderhoudsconcepten geschreven om de komende jaren de stuwcomplexen zo optimaal mogelijk in stand te houden. Door middel van FMECA’s (Failure Mode Effect & Criticality Analysis) heeft INNOCY de kritieke faalmechanismen geïdentificeerd, waarna met foutenboomanalyses de kans van falen van de stuwcomplexen is gekwantificeerd.

Het resultaat

Siemens heeft met de door INNOCY uitgevoerde RAMS-analyses kunnen aantonen dat het gekozen ontwerp voldoet aan de prestatie-eisen die door Rijkswaterstaat aan de stuwen en sluizen zijn gesteld op het gebied van betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Op die manier blijven de hinderingen voor het scheepvaartverkeer tot een minimum beperkt en kan het rivierpeil altijd tijdig worden gereguleerd.We hebben daarnaast praktische onderhoudsconcepten geleverd op basis van de decompositie van het stuwensemble.

Relevante projecten

Inrichting Asset management VeenIX

VeenIX

Inrichting Asset management VeenIX

BEKIJK PROJECT

Zuidasdok: nadenken over onderhoud tijdens ontwerpfase

Zuidasdok

Zuidasdok: nadenken over onderhoud tijdens ontwerpfase

BEKIJK PROJECT

Zeedoksluis: RAMS analyse voor Zeedoksluis Den Helder

BAM Infra

Zeedoksluis: RAMS analyse voor Zeedoksluis Den Helder

BEKIJK PROJECT
Scroll naar boven